Fabrica Vibropribor a fost înființată în 1958 printr-un decret al Consiliului de Miniștri al URSS

În ultimii ani, mai mult de cinci mii de oameni au lucrat aici. Până la sfârșitul anilor ’80, compania a produs peste cincizeci de instrumente și produse: oscilografe, galvanometre, aparate de înregistrare magnetice de precizie, echipamente pentru studii geofizice, componente optice, dispozitive de stingere automată a incendiilor și diverse bunuri de consum. A produs produse de serie importante legate de hidrologie, metrologie, producție de piese pentru centralele nucleare, precum și produse de apărare. 

Dintre cele 39 de tipuri de produse dobândite pe „Vibropribor”, 27 au fost premiate cu premiile prestigioase ale Expoziției de realizări a economiei naționale a URSS. În total, compania a câștigat 99 de medalii de la prestigioase forumuri All-Union. „Medalia de aur” a Târgului de la Leipzig a fost acordată faimosului osciloscop oscilator. Instalația a purtat titlul de „Întreprindere exemplară” a Ministerului de Instrumente al URSS, a fost distins cu Ordinul insignei de onoare.

Primul produs, care a lansat „Vibropribor”, a fost osciloscopul POB-14

A fost un moment în care știința și industria Uniunii Sovietice au avut o nevoie acută de mijloace de înregistrare a unei game largi de procese. Și osciloscoapele cu fascicul de lumină erau aproape singurul instrument care a rezolvat această problemă. Acțiunea sa se bazează pe faptul că înregistrează fluxul de proces cu un fascicul de lumină subțire pe o bandă foto, care se mișcă continuu în timpul înregistrării, iar fasciculul luminos deplasează spotul luminos pe bandă în conformitate cu semnalul înregistrat. După apariția hârtiei fotografice pe ea, cursul procesului înregistrat ca rezultat al iluminării hârtiei cu un fascicul de lumină a rămas fix. Osciloscoapele au fost utilizate în diverse domenii: în geofizică, în prospectarea depozitelor și în înregistrarea cutremurelor, în inginerie, atunci când se testează structuri rezistente la rezistență și vibrații, în medicină pentru a înregistra semnele vitale ale pacienților, în aviație pentru a înregistra parametrii de zbor etc. Pe scurt, un dispozitiv foarte necesar. De aceea sa decis construirea unei fabrici speciale de fabricare a osciloscopului la Chișinău. Și numele pe care la ales pe cel potrivit – „Vibropribor”.

Pentru anii 1970-80 volumul producției brute a crescut de 4 ori, osn. fonduri – 2,5, productivitatea muncii – de 2,8 ori!

Produsele au fost exportate în 22 de țări. Participant la expoziții și târguri internaționale în RDG, Marea Britanie, Siria, Algeria, Maroc, Columbia și altele. În 1978, la Târgul Internațional de la Leipzig, osciloscopul cu fascicul de lumină H043 a primit o medalie de aur. Cei mai buni 75 de lucrători au acordat Ordinul URSS (1982); 1820 de bicicliști, 17 loturi, 10 brigăzi, 3 ateliere și 2 diviziuni ale muncii comuniste. Asociația de producție a primit premiul „Badge of Honor” (1981).

ALTĂ PRODUCȚIE A UZINEI VIBROPRiBOR

În 2017, uzina VIBROPRIBOR S-A TRANSFORMAT ÎN SOCIETATEA CU RĂSPUNDERE LIMITATĂ VIBROPRIBOR

Astăzi, întreprinderea Vibropribor face parte din HORUS ENERGY HOLDING și este angajată în producția de piese, elemente de fixare și echipamente pentru cazane electrice, turbine cu aburi și generatoare.